ÇOCUK EDEBİYATI
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam5
Toplam Ziyaret7191
KİTAP TANITIM
Kitap Tanıtım (Birharf) - Damladan Deryaya - Songül Dündar

DÜNDAR MECLİSİNDE ATIŞMALAR

“2016 Yılı Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü”

 

DAMLADAN DERYAYA, birharf.biz’in köşe yazarlarından Songül Dündar’ın yayınladığı  "Araştırma Derleme ve İnceleme" türünde bir kitap.

Önceleri amacı, eşi âşık Selahattin Dündar’ın sanat yaşamı boyunca yazdığı atışmaları sadece bir araya toplayıp arşivlemekmiş, ancak üç yıl süren çabası ona kitap oluşturma sorumluluğunu hissettirmiş ve yaptığı çalışmayı da serçenin çer çöp toplayıp yuva yapması” misali olarak değerlendirmiş.

Songül Dündar bu süreci şöyle anlatıyor… 

“…Her bir köşeden elime geçen,  Âşık Dündar’a ait atışmaları gayri ihtiyari bir şekilde ve tarih sırasına göre bir araya topladım. Sonra bir gün oturup derleyip düzenlemeye başladım. Okuyup incelediğimde atışmaların her birinin çok değerli, çok güçlü olduğunu hayranlıkla gördüm. Edebi, tarihi, kültürel, sosyal, Türk gelenekleri ve Türk dili bakımından oldukça yüksek değer taşıdığını gördüm. Ayrıca, Âşık Dündar’ın, gelmiş geçmiş çok büyük âşıklarla, ozanlarla ve halk şairleri ile atışmalar ve deyişmeler yaptığını fark ettim. O anda gelecek nesillere olan sorumluluk duygusunu omuzlarımda hissetmeye başladım…”

Dündar, iyi ki de omuzlarında böyle bir sorumluluğu hissetmiş. Verdiği emekler değerini bulmuş.  DAMLADAN DERYAYA okurlarıyla buluşmuş ve çalışması “Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu” tarafından “2016 Yılı Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü”ne değer görülmüş.




Kültür ajans yayınlarından çıkan ve 272 sayfa olan kitap giriş, sunuş ve özgeçmiş yazılarından sonra dört bölümden oluşuyor.

Birinci Bölüm: Saz Atışmaları ve Saz Deyişmeleri
İkinci Bölüm:  Kalem Atışması, Şiirle Mektuplaşma, Muamma çözümü
Üçüncü Bölüm: Deyiş Muhabbeti, Saz Deyişmeleri, Şiir Mektuplaşması
Dördüncü Bölüm: Plaketler ve Taltif Belgeleri

Sunuş yazıları Halk bilimci (Folklor Araştırmacısı) Nail TAN, Prof. Dr. Hayrettin İVGİN, İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri PARMAKSIZHalk Kültürü Araştırma Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Araştırmacı Yazar Abdullah Çağrı Elgün tarafından yazılmış. 

Sunuşların en önemli ve ortak özelliği âşıklık geleneğinin Türk Halk Edebiyatı içindeki yerine ve önemine dair çok değerli bilgilerin olmasıdır. Bunlarla birlikte Âşık Selahattin Dündar’ın da bu geleneğe olan bağlılığı, başarısı ve halk edebiyatı içindeki yeri üzerinde durulmuş. Tabi Songül Dündar’a bu eseri toparlayıp halk kültürüne ve edebiyatımıza kazandırdığı için teşekkür cümleleri unutulmamış. En hoşuma giden teşekkür ifadesi Hayrettin İVGİN’e ait;


“Aşk olsun Âşık Dündar’a, aşk olsun onun değerli eşi Songül Hanım’a ki “Âşık Dündar Atışmaları”nı kaybolmaktan kurtarmış. Âşık yaratılarından en zor olanı atışmaların derlenmesidir çünkü bu atışmaları kayda geçirmek çok kolay değildir.” 

Evet bence de Songül Dündar zoru başarmış.

Birinci bölümden önceki son yazı Âşık Selahattin Dündar’a ait. Başlığı ise “KOŞASAZ”.

Sazın Türk’lük kadar eski, toprak kadar değerli olduğunu söyleyen Dündar halk kültüründeki önemine değinmiş ve sazın geçirdiği evrimlerden söz etmiş. Kendisinin de bu evrime katkıda bulunmak ve alanında daha verimli olabilmek için ikili saz projesini geliştirmiş ve hayata geçirmiş. Bu ikili saza KOŞASAZ adını vermiş. 1974 yılından beri kullanmaktaymış.


Peki, “KOŞASAZ”a neden gereksinim duymuş dersiniz?

Aşık Selahattin Dündar, koşasazı ile.



Âşık Dündar,
“Bir ortamda Terekeme/Karapapak ve Azeri deyişlerini çalarken farklı, Anadolu tarzı çalıp söylerken farklı akort yapmam gerekiyor. Tek saz ile akort değiştirip yeni bir deyiş çalmam zor. Yanımda birkaç saz taşımak daha da zor. Ben de program ortasında akort değiştirme zorluğunu yaşamamak için KOŞASAZ projesini ürettim. Bu projeyi kendi saz çalma tekniğime uygun olarak planladım.  Patenti bana aittir.” diyor.

Yazar Songül Dündar’ın kitabını oluşturan ilk üç bölümde derleyip yayınladığı atışmalardan bir örnek…

ÂŞIK DÜNDAR  - ÂŞIK ALİ RIZA, EZGİ ATIŞMASI


Âşık Dündar

Hoş geldin haneme âşık kardeşim
Sanki duruşundan irfan gibisin
Çok methin işittim adını duydum
Sazı tutuşundan uzman gibisin

Âşık Ali Rıza

Hoş bulduk üstadım sevgili hocam
Umarım yanılmam mihman gibisin
Mesleğin öğretmen sanatın ozan
Koca deryalarda umman gibisin
(…)

Âşık Dündar

Dündar gül bahçemde bülbüller öter
Aşkın ateşinden dumanım tüter
Bize tutunmaya bir tek dal yeter
Kıtalararası orman gibisin

Âşık Ali Rıza

Ali Rıza Ali gibi kükredi
Nice meydanlarda esti gürledi
Neden bilmem bugün dizim titredi
Katlime hükmeden ferman gibisin

(Sayfa 127 -128)



Arka kapakta ise kitapta adı geçen,
Halk Kültürüne hizmet vermiş "ozanlar, şairler ve âşıklar"  yer almaktadır.

Türk edebiyatına, geleceğe belge niteliğinde değerli bir eser kazandırdığı için Songül Dündar’ı kutluyorum.  

SONGÜL DÜNDAR KİMDİR?



          Kars'ın Merkez Dikme Köyünde 1955 yılında doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu ve liseyi Kars Cilavuz Köy Enstitüsünün devamı olan Kazım Karabekir İlk Öğretmen okulunda okudu. Öğretmen Okulunun son sınıfındayken okuldaki başarısından dolayı Ankara Yüksek Öğretmen Okuluna seçildi. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Lisans Bölümünü bitirdi ve kimya öğretmeni olarak mezun oldu. Öğreniminin devamında, Ankara Üniversitesi Kimya Yüksek Mühendisliği Bölümünü bitirdi; ancak öğretmenlik mesleğini tercih etti. İlerleyen yıllarda Anadolu Üniversitesi Adalet Yüksek Okulunu da bitirdi.

            Öğretmenlik yaptığı ilk görev yeri, Ankara/Hasanoğlan Öğretmen Okulu'dur. Daha sonra, Ankara/Mustafa Kemal Lisesinde kimya öğretmeni olarak çalıştı. Uzun yıllar, Ankara/Ayrancı Lisesinde kimya öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra, emekli oldu.

        Öğretmenlik mesleğinin yanı sıra yazarlık vasfını da kullanan Songül Dündar; Öykü, Roman ve Araştırma türü kitaplar yazıp yayımlamıştır.

        KİTAPLARI

       “ŞOFÖR AGA” Öykü kitabi (2008),
       “SAVAŞLARIN KADINI” Roman (2009)
       “CEZO GARDAŞ” Roman (2013), 
      “DAMLADAN DERYAYA” Dündar Meclisinde Atışmalar/Araştırma, Derleme, İnceleme (2016)

       Yazar, kitaplarının tamamında Halk Kültürü Araştırmalarına ve Halk Kültürüne ağırlıklı olarak yer vermiştir. Öykü kitabı olan Şoför Aga'da bulunan  öykülerin  tamamı Halk Kültürü içeriklidir. Romanlarındaki akış yoğunluğu, Halk Kültürü ile bezenmiştir. Damladan Deryaya adlı Araştırma ve İnceleme kitabı Âşık Selahattin Dündar'ın, hayatını, sanat öyküsünü ve Diğer Âşıklarla olan Atışmalarını içermektedir.  Dünya Âşıklar Şairler Yazarlar Derneği tarafından, Atışma Geleneğine Hizmet Ödülü adı altında bir Plaket ve Onur Belgesi ile ödüllendirilmiştir ayrıca Türk Halk Kültürü ödüllerinin Oskar'ı sayılan ve 1955 yılında kurulmuş olan, Türk Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Hizmet Ödülü'ne layık görülerek plaket ve onur belgesi ile ödüllendirilmiştir.

         Songül Dündar’ın tüm kitapları çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından ayrı ayrı taltif edilmişlerdir. Şoför Aga öykü kitabı, yayımlandığı yıl TRT tarafından haftanın kitabı seçilmiştir. Savaşların Kadını romanı ve Şoför Aga öykü kitabı Satır Arası Kitap Kulübü tarafından okunmuş ve takdir izlenimleri ile yorumlanarak birçok dergi ve gazetede yayınlanmıştır. Damladan Deryaya adlı araştırma kitabı Dünya Âşıklar Yazarlar Derneği tarafından Âşıklık Geleneğine Hizmet Plaket ve Onur Belgesi  ile ödüllendirilmiştir.   
                                                                                                   
       Aynı zamanda şair olan Songül Dündar araştırmacı, öykü, roman yazarlığının yanı sıra çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde köşe yazıları yazmıştır ve yazmaya devam etmektedir. Bu güne kadar 350’nin üzerinde makalesi yayımlanmıştır. Süreli yayımlar olarak Kars Ölçek Gazetesi, Siyasal Birikim Gazetesi, Kültür Çağlayanı Dergisi, Kültür Nehri Dergisi, Azerbaycan’ın Sesi Dergisi sayılabilir.

      Songül Dündar’ın edebî yazılarına birçok ansiklopedide yer verilmiştir. Bunların en kapsamlı olanlarından birisi de "Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi"dir.

       “Ankara Azerbaycan Evi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi” ve İLESAM (İlim ve Edebiyat Eserleri Sahibi Meslek Birliği Radyo Televizyon Kurulu) üyesidir.

     Yazar evli ve iki çocuk annesidir. Kitaplarının danışmanlığını yapan eşi, Halk Ozanı ve Halk Kültürü Araştırmacısı olan Âşık Selahattin Dündar, kendisi gibi öğretmendir. 

KİTAP TANITIM: NUR ERSEN
19.04.2017

  
307 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın